Ohyra


Sjuka hus kan drabbas av flera olika sorters ohyra. Flera av skadedjuren är en direkt av orsak av fuktskador och är endast skadliga för huset själv. Andra sorters ohyra kan dock uppstå av andra anledningar och i stället drabba de boende. Läs mer nedan!

 

Husbock

Husbock

Husbocken (Hylotrupes bajulus) är en skalbagge som angriper trä och finns utomhus, men trivs bättre inomhus där temperaturen är högre. Den är mörkgrå/brun och 7-21 mm lång.

Den kan leva som larv upp till 10 år och lever på barrträvirke. Den lämnar alltid ytan på träet orört, men kan urholka innehållet totalt och orsaka stora skador på hus. Larvens gnagande kan ibland höras. Den förpuppas inne i träet och lämnar det i juni-juli när den kläckts som en skalbagge.

För att bekämpa husbock måste man avlägsna och bränna angripet trä, alternativ behandla huset med giftig gas. Husbocken angriper ej människor.

 

Vägglus

Vägglus

Vägglusen (Cimex lectularius) är en parasit som ej uppstår pga fuktskador, utan som sprider sig i bl a resväskor och möbler. Vägglöss var vanligt förr i tiden och bekämpades till utrotning i Sverige, men har kommit tillbaka pga ökat resande utomlands. De föredrar att gömma sig i mörka skrymslen såsom resväskor där de ovetandes följer med hem till Sverige och förökar sig i hemmet.

Vägglöss har blivit ett växande problem och kan vara mycket svåra att upptäcka tack vare att de håller sig gömda dagtid och endast kommer fram på natten för att suga blod från sina sovande värdar. Fullvuxna vägglöss är 4-5 mm långa och 1,5-3 mm breda.

En invasion av vägglöss kan bli ett mycket besvärligt problem för den som drabbats då det är svårt att utrota dem när de väl fått fäste i en bostad. Sanering måste utföras, och dödas inte varje individ riskerar de att komma tillbaka. Vägglössen är normalt inte mer skadliga för människan mer än att de kan lämna kliande bulor efter sig, likt myggbett. Dessa uppstår dock oftast ej, varvid man kan vara drabbad utan att vara medveten om det. En avslöjad invasion av vägglöss är dock mer påfrestande psykiskt.

Här kan du läsa mer om vägglöss.

 

Silverfisk

Silverfisk

Silverfisken (Lepisma saccharina) kallas även nattsmyg och är en snabb insekt som är skygg och utan vingar. Den trivs i rumstemperatur och lägger sina ägg vid 25-30 grader Celsius.

Silverfisken lever av kolhydrater och kan därför leva på saker som innehåller stärkelse: klister, bokbindningar, mjäll, hår, socker men även döda insekter, bomull och silke. Den kan därför orsaka skador på både kläder och böcker.

Oftast syns silverfisken i badrum då den trivs i varma och fuktiga miljöer. Kyla och torr luft förhindrar dess fortplantning. Dock kan den överleva i månader utan föda och blir normal mellan 2-8 år gammal.

Silverfisken är ofarlig för människan.

Share |

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)